Brīvdienu piegaršai: izstāde "Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015"

18.10.15

Kas var būt skaistāks par mākslas baudījumu savā brīvdienā. Mēs, protams, varam doties uz kino, lai baudīto ne tikai Amerikas "ātrās virtuves" kino, bet arī Splendid Palace telpās Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā baudītu jaunās, un labi zināmās klasiskās filmas, kas būvēja skaisto asociāciju tiltu par kino un tā mākslu. Ir vēl arī pastaigas un izbraucieni uz citām pilsētām, bet lai pamielotu acis un nedaudz paceļotu laikā, iesaku izmantot iespēju un aiziet aplūkot izstādi "Ielūgums uz gadsimta balli 1915 - 2015", kas norisināsies vēl tikai nedēļu, līdz 25. oktobrim.
Šo izstādi vēlējos apmeklēt vēl tad, kad par to ieraudzīju facebook event sadaļā, bet man bija dota ekskluzīva iespēja šo izstādi apmeklēt atklāšanas pasākumā, kas norisinājās vasaras sākumā, precīzāk 14. jūlijā, kur man bija iespēja dzīvē redzēt un aizrautīgi klausīties modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva stāstījumā par katru no tērpiem, tā vēsturi un stāstu par to kā tas atceļojis pie viņa.
A. Vasiļjevs
Nekad nebūtu iedomājusies, ka pirms vairākiem gadiem aizrautīgi skatoties raidījumu/ šovu "Модний Приговор" kādreiz satikšu šo slaveno modes vēsturnieku, kura teiktais vienmēr ir noslīpēts kā dimants, bet precīzs un nelokāms.

Piedāvāju aplūkot bilžu galeriju no atklāšanas pasākuma. Lai arī fotogrāfijas uzņemtas vasaras sākumā, tērpi ir visi tie paši un nekas nav mainījies!

Lūk arī es, vēl ar gariem matiem
Jāsaka, ka visa izstāde ir fantastiska un aizraujoša. Domāju, katrai mazai un lielai princesei, kas reiz sapņojusi par došanos uz balli, šī izstāde ir jāredz. Visi tērpi ir skaisti un neticami īsti ( tie ir īsti). Daudzi no tiem ir piederējuši slavenām sievietēm vēsturē, kas dod tikai ekstra vēstījumu tiem.
Bez skaistiem balles tērpiem, iespējams ir aplūkot visus aksesuārus, kas tika ņemt līdzi. Cepures, vēdekļi, cimdi (starp citu, dāmām laikam ir bijušas mazas rokas, jo cimdi bija miniatūriski), dažāda stila augstpapēžu kurpes un citas smalkas detaļas bez kurām nebija iedomājams balles apmeklējums.

Iesaku izstādi apmeklēt ne tikai tāpēc, ka ir skaista vizuāli, bet tā ir neatkārtojama iespēja sajust vēstures garšu ar savām acīm. Šādas izstādes visā pasaulē ir ārkārtīgi apmeklētas un jāsaka, ka pat Zviedrijas monarhu relikviju un dārgumu izstāde atpūšas uz šīs izstādes fona!

Zemāk atlasīju savus favorītu tērpus un aksesuārus no visas izstādes, kurus noteikti gribētu uzvilkt ja kādreiz dotos uz balli.
dievinu 20. gadu kleitas, kad no dažiem metriem apģērba varēja uzšūt kleitas gan mātei, gan meitām
No visas izstādes absolūti iemīlējos divās tumši zaļajās kleitās, kurām nav iespējams atrast pareiza rakursa fotogrāfijas, bet šeit esmu atradusi no LETA. Šīs kleitas krāsu nav iespējams uzķert pa īstam, jo dzīvē tā izskatījās daudz sulīgāk zaļa.
autors: LETA

Paralēli izstādei notika arī dažādas radošās darbnīcas un vieslekcijas kino, sociālantropoloģijas, kultūras vēstures un dramaturģijas sfērā. Lai arī biju plānojusi, uz nevienu netiku, kas mani nedaudz saskumdināja, bet šī izstāde noslēgumā, 25. oktobrī, piedāvās lielisku iespēju piedalīties diskusijā no modes, skaistumkopšanas un dzīvesstila blogerēm, lai parunātu par modi līdz mūsdienām. Pārdomas par izmaiņām!

Tā būs lieliska iespēja ne tikai paklausīties par ko stāsta manas blogkolēģes, bet arī visas satikt un papļāpāt! Es personīgi šoreiz nebūšu runātāju rindās, lai arī man piedāvāja, došu iespēju izpausties manām kolēģēm, kas, iespējams, par šīm lietām spēs prasmīgāk izstāstīt.

Informācija:
Modes blogeru MEET-UP muzejā: sarunas par 21.gadsimta modi - šeit

Izstāde apmeklējama līdz 25. OKTOBRIM
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Lielajā zālē
Vairāk informācijas: mājas lapa, facebook

*fotogrāfijas: Laura Alksne un LETA

4 komentāri:

  1. Lieliskas kleitas un rotas,pat dažas tagad nēsātu! :)

    www.anetesdomas.blogspot.com

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, daudzas un tiešām ļoti skaistas kleitas tur atrodamas! ;)

      Dzēst
  2. Tērpi tiešām fantastiski :) 25 - tajā gan pievienoties nevarēšu, jāstrādā, bet jāieplāno apmeklēt šo izstādi kamēr vel ir tāda iespēja ;)

    Ilze
    sieviskiba.blogspot.com

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Noteikti, jo domāju šī izstāde ir jāredz ir ikvienam, tāpēc, ka tā turpinās savu ceļu tālāk un ļoti iespējams, Latvijā šīe tērpi vairs nebūs redzami nekad. :)

      Dzēst

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan