Dabas velte mieram, skaistumam un veselībai - upenes

10.08.15

Dzīvojot ārpus pilsētas es izbaudu visu to, ko sniedz daba, jo kas lai to zina, vai pēc gadiem dzīvojot šādā laikmetā, maz būs pieejami koki un zāle. Vasara ir arī tas laiks, lai maksimāli uzņemtu visas ogas un dārzeņus, kas auguši mazdārziņos, lai rudens baciļi netiek ne tuvu, tomēr skatoties cilvēku tendences, daudzi ir aizmirsuši upenes, tāpat kā jāņogas, kuru vietā izvēlās veikalā vai tirdziņā pirktās avenes un zemenes, kas, protams, izskatās gardākas, tomēr šīs divas, it kā necilās ogas, slēpj sevī daudz vērtīgā un vajadzīgā, tāpēc vēlos apkopot dažas no daudzajām un manās mājas iecienītajiem veidiem kā lietot upenes, lai uzlabotu veselību.
  • Stresa un panīkuma mazināšanai 
Ideja rakstam radās pēc tam, kad pēc garās darba nedēļas, brīvdienās, bija jānolasa no upeņu krūma ogas. Sākumā es domāju, ka tā ir laika izšķiešana un nekas kaitinošāks nevar būt līdz pieķēros, jo atceroties bērnībā vasaras mokas, kad vecmamma lika nolasīt jāņogu krūmu, kas stiepās 6 metru garumā, man šermuļi metās pār kauliem. Vai vēl kādam ir tāda pati fobija?
Es godīgi teikšu, ka sen nebiju jutusies tik brīvi un relaksējusies principā nedarot neko, jo kaulus jau nelauž ogu lasīšana, bet ilgas stundas tas prasa, tāpēc pats ogu lasīšanas process jau šķiet ir vērts tādēļ, ka pēc tam jūs pārņems tāds miers un atslābums. Tas ir tāpēc, ka jūs darbu darāt ar pirkstu galiem un tur ir vistiešākie vadiņi uz mūsu nervu sistēmu, tāpēc, jo mēs vairāk čubinamies ar sīkām lietiņam jo vairāk gūstam mieru. Tāpat kā bērnībā bērniem iesaka rokās dot sīkas visādas lietiņas, jo tas palīdz labāk attīstīt nervu sistēmu un smadzeņu darbību. Pieaugušajiem jau principā nekas nemainās.  

  • Gardam ikdienas dzērienam 
Es ikdienā patērēju ļoti maz ūdens un pirms jūs savelkat uzacis un sakāt - tas taču ir kaitīgi, es pilnīgi tam piekrītu, tomēr es nespēju dzert tīru ūdeni, ja jūtu tam izteiktu piegaršu. Diemžēl, lai arī pašiem savs dziļurbums, ūdens kvalitāte slikta, tāpēc veikalu pirktais ūdens un kārtīgi ūdens filtri mūsu mājās nav sveši viesi.
Lai vasarās atteiktos no saldinātajiem dzērieniem un ķīmiskajiem sīrupiem lielisks veids kā lietot upenes: iebērt tās ūdens krūkā, apliet ar ūdeni, ielikt klāt kādu citrona šķēli un novietot istabā uz galda. 
Es iepriekš neticēju šādām receptēm un domāju, ka augļi ir tikai dekorācijām līdz nebiju aizbraukusi darba izbraucienā, kur šādi ūdens krūka stāvēja visu laiku piepildīta ar dzērienu un iedomājieties - es ūdens dzēru nemitīgi un problēmu nebija, jo man bieži sāp galva un tas ir dēļ ūdens trūkuma organismā un patērējot vairāk nekā divus litrus ūdens dienā, es par galvas sāpēm jau esmu aizmirsusi aptuveni divas nedēļas.
Recepti var arī upgreidot, piemēram, ieberot upenes pudelēs un nēsāt līdzi vai mainīt ogas, jo der burtiski visas, kādas tik garšo.

  • Rudens ziemas sezonai un tējas vakariem
Vienā gājienā mēs salasījām 10 litrus ar upenēm un daļu no tām vienmēr savārām ievārījumos, saberžam kopā ar cukuru, lai ziemas un rudens periodos cīnītos ar augstu temperatūru, jo tikai upeņu ievārījums ir pašas labākas zāles cīņā ar to, nevis recepšu medikamenti (protams, ja nav komplikācijas).
Periodos kamēr ziemas un rudens vēl patālu, man ļoti garšo upeņu ievārījums, vai saberztās upenes, ar grauzdētu baltmaizi pie tases tējas. Tik vienkārša recepte cik iespējams, bet tik ļoti atgādina bērnību!

  • Vasaras receptēm
Daļa no tām ir savārītas, bet otra daļa tiek sasaldētas, jo svaigās upenēs ir tādi komponenti kā vitamīni C, B1, P, karotīns, dzelzs, kā arī dažādi mikroelementi – mangāns, varš, hroms u.c., kas dod mums virkni ar vitamīniem, kuri mums nepieciešami. Tāpat svaigā veidā viena no mūsmājas iecienītākajām receptēm no svaigām upenēm ir debesmanna, kas iegūst neticami skaistu krāsu ja pievieno klāt vēl arī nedaudz mellenes.

  • Skaistuma procedūrai
Kad upenes ir savārītas un apēstas, mazu daļiņu no tām var izmantot arī skaistuma procedūrām. Es upenes maz izmantoju masku taisīšanā, bet es pamēģināju un jāsaka, ka efekts ir patīkams.
Lai pagatavotu anti oksidantu sejas masku cīņā pret akni, nav nekas vairāk kā upenes, jogurts un medus nepieciešams. Tas viss sajaucas kopā (samīcītās upenes, jogurts un medus) un uzklāts diezgan biezā kārtā uz sejas. Jāuzgaida kamēr maska nožūst un ar masējošām kustībām jānoņem. Efekts garantēts!

Šādi ir mani 5 populārākie veidi kā lietot šo Latvijas ogu uzturā ne tikai vasaras sezonā, bet es vēlētos zināt kā ir jūsu veidi, kā jūs lietojot upenes, un vispār vai tās lietojat uzturā.

&z

4 komentāri:

  1. Man upenes ļoti garšo, tāpat arī jāņogas, ērkšķogas. Parasti tās ēdu svaigas, bet ziemai saberžu ar cukuru. Neesmu baigā pankūku ēdāja, bet ar upeņu ievārījumu tās garšo lieliski :) Sejas maskās gan tās neesmu lietojusi.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es upenes arī lielākoties cenšos saēsties vēl svaigā veidā, bet tā tikai vēl ar baltmaizi vai kopā ar tēju. Vasarā ogas tik daudz. Vēl tik jāņogas kaut kur dabūt un būs gana daudz vitamīnu! :)

      Dzēst
  2. Upenes ir vienas no manām iecienītāķajām ogām.... šogad tiku pie mazdārziņa un upene jāņoga ērkšķoga ir obligātā nepieciešamība....

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ak, laimīgā! Mums pie mājās pa maz vietas, lai tā atsevišķi iekārtotu mazdārziņu, bet vismaz labi, ka ir jauki kaimiņi, kas dalās :)

      Dzēst

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan