7 ieteikumi produktīvam darbam no studentes dzīves

14.04.16

Teikšu godīgi, nevarētu es sevi saukt par studenti, ja nebūtu sēdējusi un rakstījusi darbus pēdējos termiņos, lai nākošā dienā darbs tiku iesniegts. Ir bijis, ka nakts laikā, viens darbs ir bijis divas reizes jāpārraksta, jo pirmo versiju no pārlieku lielā noguruma vienkārši izdzēsu laukā.
Laikam universitātes sistēma ar daudziem rakstu darbiem dara savu, un lai arī zinu, ka nevar vilkt gumiju garumā, dažkārt paslīd kāja un tā vietā, lai rakstītu darbu, gribas paskatīties seriālu, paklačoties vai nedarīt vienkārši neko. Tāda ir tā studentu daba. 
Man ir pēdējais studiju metrs palicis. Par pēdējo metru saucu bakalaura darbu, kas drīzāk ir kā kilometrs, un tā tuvojas tā lielā diena, kad ir skaidrs - gulēt vairs tik agri nevarēšu doties, tāpēc man ir svarīgi darīt visu, kas palīdz man būt produktīvai, lai spētu uzrakstīt vairākus desmitus lapas. Ceru, ka šie ieteikumi un lietas palīdzēs gan esošajiem, gan topošajiem studentiem. Šie ieteikumi ir manas paši ieviesti un pielāgoti tieši man, kurus atklāju 3 studiju gadu laikā.

Ciets, neērts krēsls
Smiesieties vai raudāsiet, bet jau kopš pirmā kursa esmu sapratusi, ka vislabāk varu uzrakstīt ja sēžu uz cieta krēsla bez jebkādiem mīkstiem paliknīšiem. Ņemu talkā koka, cietu krēslu ar atzveltni. Ir diskomforts, bet vismaz man palīdz ātrāk rakstīt un piespiesties visu pabeigt ātrāk.

Izolēta telpa no blakus objektiem, kas traucētu uzmanību (televizors, radio, telefons utt.)
Bez tā, ka jums ir ciets krēsls, ļoti no svara ir būt izolētam no objektiem un vides, kas var novērst uzmanību. Ja dzīvojat privātmājā, kā es, tad mans ieteikums būtu atrast telpu, kur valda miers un klusums - tikai jūs un jūsu tēzes un argumenti. Noteikti pametiet uz kādu laiku telefonu, internetu (facebook, instagram, youtube, snapchat u.c.) kas noteikti novērsīs uzmanību.
Zinu, ka tas ir ļoti grūti un izklausās pat pārgudri, jo aizvakar pati vairākas stundas pavadīju lasot Cosmo foruma drāmu par Lancome konkursu, tā vietā, lai rakstītu bakalauru. Neesmu laikam nekad līdz šim bijusi tik aktīva Como lasītāja, jo manis tur pat nav. :D

Vēdināta telpa
Ir nenormāli svarīgi, lai jūs atrodaties vēdinātā telpā, citādi var sākt sāpēt galva un sākties nelabums kā galvas reiboņi. Nav teikts, ka jātur ilgi logs vaļā. Nē. Pietiek pat ar 5 minūtēm. Nav nozīmes, ziema vai vasara, galvenais, lai svaigs gaiss piekļūst jūsu smadzenēm un palīdz būt mundriem, lai raisītos domas.

Ērtas vai, tieši pretēji, neērtas drēbes
Tas ir atkarīgs no nosakņojuma un katra cilvēka individuāli. Ir reizes, kad rakstu sēžot mājas halātā vai pidžamā, jo ir ērti un labi, bet ja ir pavisam liels slinkums, jāvelk neērtas drēbes. Nezinu kāpēc, dīvaina psiholoģija, bet liek piespiesties visu pabeigt un miers, lai ātrāk varētu ielīst ērtajās mājas drēbēs. haha

Tēja vai kafija (vēlams bez cukura)
Nekādus enerģijas dzērienus!! Es pieliekot roku pie sirds varu teikt, ka nevienu no n-tajiem rakstu darbiem neesmu rakstījusi enerģijas dzērienu ietekmē. Ja nāk miegs, tad dzeru ūdeni vai tēju. Tiesa cenšos dzert tēju bez cukura, bet ja dikti kārojās tomēr iemetu krūzītē vienu brūnā cukura kubiņu. Ar kafijām nevajadzētu aizrauties, bet ja nāk miegs, labāk uztaisiet stipru kafiju un dzeriet pa malkam, nevis vieglās kafijas versijas 100 krūžu izpildījumā.

Ledenes vai stiklenes (kā nu kurš tās sauc)
Sauciet kā gribiet, ledenes vai stiklenes, bet ja nāk miegs un smadzenes slēdzas laukā, kaut kam ir jābūt mutē, jo tas neļauj atslēgties prātam. Esmu lietojusi arī stiprās Orbit košļenes, bet iesaku neaizrauties, jo var beigties nelāgi jūsu kuņģim.

Lūpu mitrināšana
Šis laikam ir vienīgais punkts zem beauty ieteikumiem. Kad es stresoju man žūst lūpas un vienīgais, kas ļauj tās uzturēt normā ir lūpu balzams. Pašlaik rakstot bakalaura darbu esmu atklājusi neticami foršu kopjošo produktu - Essence Prettifying Lip Oil eļļu lūpām, tonis - 02.
Produkts vairāk atgādina mitrinošu un kopjošu lūpu spīdumu, bet pats labākais, ka sastāvā ir džodžoba eļļa, kas rūpējas par lūpu mitrināšanu un atjaunošanu. Produkts, ka izraisa atkarību!


Ieteikumi noteikti nav tikai paredzētie studentiem, bet arī visiem tiem dārgajiem darba cilvēkiem, kuriem nākas rakstīts projektus, pieteikumus, analīzes un atskaites pat nakts laikā, vai ik dienas darbs tiek veikts mājās pie datora.

Šie visi ir mani ieteikumi, bet pieļauju domu, ka katram no savas studentu dzīves ir ieteikumi, lai kopsavilkumus/esejas/referātus/ noslēguma, kursa, bakalaura, maģistra u.c.  rakstu darbus paveiktu maksimāli ātrāk. Par jūsu ieteikumiem noteikti vēlētos uzzināt komentāru sadaļā.

Visiem studentiem uzcītību un veiksmi pieveikt lielos darbos un eksāmenus! 

16 comments:

  1. Kad man ir grūti sakoncentrēties darbam mājās, es aizeju pasēdēt kādā kafejnīcā ar pieklājīgu wifi un garšīgām tējām/kafijām. Tur nav lietu, kas mājās novērš uzmanību - televizors, nenosalucīti putekļi, trauki izlietnē... Turklāt nepamet sajūta - ja jau esmu speciāli atnākusi uz šejieni, tad prokrastinēt nedrīkst :)

    Annija
    rigasmetro.wordpress.com

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, kad atrodies kādā vidē, kur arī ir cilvēki, kas raksta vai lasa kaut ko, tad, protams, uzreiz saprotin un piespied sevi arī rakstīt ;) Personīgi, es esmu gājusi uz Birojnīcu, jo tur jau vide mudina rakstīt un rakstīt :D

      Dzēst
  2. Šobrīd šī ir dikti akūta tēma. Pati esmu nomocījusies jau līdz baltajām pelītēm. Ir reizes,kad varētu lietas izdarīt laicīgi,bet tad vienkārši nav spēka un nekas nesanāk (tādās reizēs es metu mieru un daru tad,kad ir kaut vismazākās spējas parakstīt un padomāt.)
    Vislabākais laikam jā-sevis spīdzināšana ar neērtiem krēsliem, klusumu un daudz šķidruma (kas neļauj aizmigt un liek skraidīt ;D )

    Pagaidām velku galus kopā un ceru,ka viss ātrāk paies,taču Tev, sev un citiem studentiem-izturību un veselību, bez tiem nekur! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paša spīdzināšana laikam pats efektīvais paņēmiens daudziem :D

      Nu nekur jau nepaliks. Ja atbildības sajūta pret studijām liela, tad visu izdarīs kaut pēc tam ar sistēmu slimnīcā gulēs (šādus stāstus redzu un dzirdu no medicīnas studentiem pirmajā sesijā). Viss izdosies! ;)

      Dzēst
  3. Man ārkārtīgi daudzus darbus ir palīdzējis uzrakstīt un izdarīt Coffitivity (www.coffitivity.com). Ideja ir pavisam vienkārša: tiek atskaņota mūzika, kas atgādina neuzmācīgu kafejnīcas kņadu, un tas lieliski noskaņo darbam, jo nenovērš domas kā mūzika un ir interesantāks par klusumu. Iespējams, palīdz arī tas, ka šo ieslēdzu, kad jāstrāda, tā ka smadzenes jau zina, ka ir pienācis laiks darbam. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. paldies, par šādu mājas lapu nebiju dzirdējusi, bet noteikti noderēs turpmāk rakstos jebkādus darbus ;)

      Dzēst
  4. Gan skolas, gan augstskolas laikā es arī ļoti mocījos ar plānošanu, darīšanu, atlikšanu.. utt., un lai kā atrastus visvisādas motivācijas un iedvesmas, tagad esmu secinājusi, ka vislabākais ir vienkārši piesēsties un darīt, koncentrēties, cik labi vien spēj un domāt par to, kāds prieks būs kad darbiņš būs izdarīts :)
    Bet noteikti Tev piekrītu par svaigu gaisu un telefona noslēpšanu, visas palīgierīces ļoti bremzē produktīvu darbu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man otrs bieds ir interneta pieslēgums, bet visas elektroniskās grāmatas es nevaru lasīt bez interneta pieslēguma, un tad še - atver liekas uz piecām minūtēm facebook, bet beigās jau 20 minūtes paiet kamēr attopies :D

      Dzēst
  5. O, jā. Man arī darbu rakstīšana ir ļoti aktuāla tēma pašlaik. Viena no lietām, kas man ir pie rokas, ja rakstot jāpavada visa nakts ir ūdens ar citronu (daudz citrona :D). Ļoti atsvaidzinošs un nav neveselīgs - kā kafija vai enerģijas dzērieni. Bet esmu pamanījusi, ka mājās esmu daudz mazāk produktīva, jo lai arī norobežoju sevi no citiem atsevišķā istabā, tāpat ir lietas, kas pamanās novērst uzmanību. Tāpēc izmantoju augstskolas sniegtās iespējas un dodos mācīties tur.
    Vēlviens triks, kas man dažreiz ļoti palīdz, ir izplānot, kurā dienā man jāuzraksta rindkopa vai nodaļa. Tas var būt pavisam mazs teksta daudzums, taču, ja ir konkrēts mērķis, darbi sokas daudz ātrāk.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, noteikti atrašanās citā vidē ir pats labākais, bet es tā kā nedzīvoju Rīgā, tad man nedaudz problemātiskāk ir meklēt rakstīšanai atbilstošas vietas brīvdienās :(
      Otrs ieteikums, noteikti ir labs, bet par sev man to būtu grūti piespiest, jo esmu no tiem, kas vai nu raksta vai neraksta vispār :D

      Dzēst
  6. Ohhhh, šī ir smaga tēma arī man. Nespēju saņemties rakstīt tos darbus. Varbūt vari ieteikt kādu labu kafejnīcu, kur varētu mierīgi parakstīt darbus? Protams, lai būtu wifi. :)
    Bet patiesībā raksts nāca tieši laikā, paldies! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Par kafejnīcām grūti tā teikt, es parasti rakstu mājās, bet man ļoti patīk atrasties Birojnīcā, jo laikam grāmatu plaukti un populārzinātniskie žurnāli dara savu. :)

      Dzēst
  7. Forši palasīt, kas citiem palīdz koncentrēties. Es arī esmu par klusu un izolētu telpu, es pat citreiz pārtraucu darbu uz brītiņu un burtiski dzirdu klusumu apkārt, citam, savukārt, vajag, lai kāds "vārās" fonā - tv, radio, mūzika....

    Mans ieteikums: vienmēr sākt ar sarežģītāko dienas uzdevumu un veikt pierakstus "to do" listē.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, es arī zinu cilvēkus, kurus klusums nomāc, bet zinot, ka man ir jāraksta, ļoti domu var izsist, jo es ļoti koncentrējos uz vārdiem, kas tiek runāti vai dziedāti fonā :D

      Ieteikums ir patiešām vērtīgs un tiešs trāpījums, jo kamēr nebūs priekšā liste ar darbiem nekas tā arī neies uz priekšu. Man kad iepriekšējos kursos uz beigām bija uzdoti 6 rakstu darbi nedēļas laikā, es sapratu, ka bez plāna nekādi netikt galā.

      Dzēst
  8. Nerunājot tikai par mācībām, bet arī darbā nespēju koncentrēties, ja nav klusuma, bet esot biroja telpā ar baru kolēģiem, kāds vienmēr vārās un tas ir ļoti traucējoši, būtu forši, ja katram darbiniekam būtu savs kabinets, vismaz, ja ne katram savs tad mazāk par 10 vienā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. open space birojiem diemžēl tā ir liela problēma. Tai ir plusi, bet vairāk mīnusu, kas noteikti saistās ar personiskās vides iespējām. Ir sajūta, ka katru dienu kā uz skatuves, kur gribot negribot klausies citu kolēģu sarunas, diskusijas, strīdus un citas lietas :(

      Dzēst

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan